top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSanne Mees

Yoga & Seksualiteit

Bijgewerkt op: 24 jul. 2023

Artikel geschreven voor Yoga Vizier, het vakblad van de Vereniging Yogadocenten Nederland.


Mijn eerste ervaring met seksuele energie buiten een seksuele situatie, kan ik me na zeven jaar nog helder voor de geest halen. Dit was tijdens een van de eerste oefeningen van de Jade Pleasure cursus van Layla Martin*. Bij deze oefening leerde ik mijn energie vanaf mijn baarmoeder door mijn hele lichaam circuleren, langs elk chakra. Ik voelde overal tintelingen stromen door mijn lichaam en ik werd ontzettend warm. Ik had dit nog nooit eerder op deze manier gevoeld. Ik vond het voornamelijk heel bijzonder dat ik deze energie voelde zonder dat dit seksueel was. Ik werd er heel energiek van en niet per se opgewonden.


Een jaar later startte ik met Samsara Yoga Docentenopleiding omdat ik voelde dat yoga veel voor me deed en ik hier meer over wilde leren. In de jaren die volgden ben ik me bezig blijven houden met seksuele energie en seksualiteit. Ik ging meer voelen in mijn lijf en kwam meer in contact met mijn seksuele energie, dit merkte ik ook in het intieme contact met mezelf en met mijn partner. Op zowel fysiek als energetisch niveau voelde ik veel meer en ik kon veel beter in het moment zijn met mijn aandacht: écht aanwezig zijn in mijzelf en bij mijn partner.


Zes redenen waarom je regelmatig oefeningen voor je seksualiteit zou willen doen

  1. Het laat je brein weten dat je bekken en je seksuele organen belangrijk voor je zijn. Dit resulteert in meer sensitiviteit, je wordt veel gevoeliger. Hier wordt de seks lekkerder van!

  2. Het houdt je seksualiteitswaakvlammetje aan. Stel, je hebt een schaal van 0 tot 10 met 0 = je voelt je totaal niet sexy en 10 = je voelt orgastisch genot. Als je steeds tussen je sexy times weer afkoelt naar 0, dan duurt het lang voordat je de volgende keer weer opgewarmd bent. Als je oefeningen doet waarbij je waakvlammetje blijft branden op bijvoorbeeld 3, kom je gemakkelijker in de ‘ik heb zin’ modus.

  3. Doordat je waakvlammetje aan blijft, heb je meer energie gedurende de dag, voel je je meer gegrond, krachtig, thuis in jezelf en sexy.

  4. Emoties en spanning kunnen zich (onbewust) vastzetten in het bekken en de seksuele organen. Door meer ontspanning en bewegingsvrijheid te creëren in je bekken, is er ruimte voor het vrijlaten van deze emoties en spanning en voor heling.

  5. Als je jezelf dit gunt, kan er ook een dosis zelfliefde bij komen. Mijn persoonlijke ervaring is dat ik me fijner voel in mijn lichaam en heb écht van mijn lichaam en mezelf leren houden.

  6. In contact zijn met seksuele energie kan een spirituele ervaring zijn. Energie is overal, het heeft geen grenzen en maakt alles één en verbonden.

Je hoeft geen volleerde tantrika te zijn om je eigen seksuele energie te voelen en te ervaren wat dit voor je kan doen in je leven. Ik deel met jullie twee simpele oefeningen: de sexy dans en de helende kracht van je stem. De eerste brengt speelsheid en de tweede brengt heling. De oefeningen kun je hieronder vinden. Ik nodig je uit om je eigen seksuele energie te gaan ontdekken, ervaar en geniet-ze!


Sexy dans

Stap 1: Kies een fijne muziek uit waar je niet stil op kan blijven staan.

Stap 2: Leg je hand op je onderbuik en maak contact met je bekken. Je kunt hier eventueel de adem voor gebruiken door diep richting je onderbuik te ademen.

Stap 3: Laat je bekken beginnen met bewegen. Denk hier niet teveel over na, laat je bekken leiden en de rest van het lichaam volgt. Maak er helemaal jouw dans van.

Stap 4: Doe dit zo vaak als dat je zelf wilt! Dit kan zelfs tijdens het koken, tandenpoetsen, stofzuigen, de was ophangen etc! Wees creatief met waar je dit kunt integreren.


Helende kracht van je stem

Stap 1: Ga comfortabel zitten of liggen.

Stap 2: Adem richting je onderbuik en bekkenbodem. Als het helpt, kun je je handen op je onderbuik en/of bekkenbodem leggen. Als het makkelijk gaat kun je je handen ook ergens anders laten rusten.

Stap 3: Voel de sensaties in je onderbuik en bekkengebied (en neutraal/niks voelen is ook een sensatie!).

Stap 4: Adem in richting je onderbuik en bekken en op de uitademing laat je geluid mee komen en geef je expressie aan wat je daar voelt. Denk hier niet teveel over na en laat de klanken gewoon komen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met mmmm, of aaaa. Ook als je niks voelt, begin gewoon met geluid maken en blijf waarnemen of je sensaties voelt. Mocht je merken dat je bekken of andere delen van je lichaam willen bewegen, laat het gebeuren.

Stap 5: Als het genoeg voor je is geweest kom je tot rust en neem je waar wat er te ervaren is in je lichaam.

Stap 6: Zorg goed voor jezelf na deze oefening. Een kopje thee, een dekentje, misschien een sexy dans met fijne muziek.


Meer leren?

Je kunt nog meer leren over de combinatie yoga & seksualiteit in de bijscholing Yoga & Seksualiteit die ik geef bij Samsara Yogadocentenopleiding.


*Layla Martin is de oprichter van VITA (TM) Institute, A Tantric Approach to Sex, Love, and Relationships. Voor meer informatie, haar YouTube kanaal en programma’s: www.laylamartin.com.

9 weergaven0 opmerkingen
bottom of page